Η ανακαίνιση ή η δημιουργία της Κατοικίας μας είναι μια άκρως ευχάριστη διαδικασία στην ζωή μας η οποία όμως μπορεί να αποβεί και πολύ στρεσογόνα. Όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε τα υλικά δόμησης θα δεχτείτε άπειρες πληροφορίες με αποτέλεσμα να σας προκληθεί μια σύγχυση στο μυαλό σας και μια χαώδης κατάσταση.


Τα πλακίδια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία δόμησης σε μια κατοικία καθώς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό εμφανισιακά αποτέλεσμα. 
Ως ειδική στα πλακίδια έχουμε ετοιμάσει για εσάς τον απόλυτο οδηγό επιλογής και αγοράς πλακιδίων με στόχο να κάνουμε την ζωή σας πιο εύκολη και την διαδικασία επιλογής πιο ευχάριστη. Ο μόνος τρόπος να επιλέξετε τα σωστά πλακάκια είναι να γνωρίζεται την ορολογία τους. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τις ορολογίες που θα συναντήσετε και την εξήγησή τους ώστε να μην βρεθείτε να αναρωτιέστε. 


Ονομασίες Πλακιδίων

1. Φόντο 
Fonto Ονομάζεται το πλακάκι που αποτελεί το βασικό σχέδιο, συνήθως καλύπτει την μεγαλύτερη ποσότητα που αγοράζουμε.
Αποκαλείται και σκέτο πλακάκι ή plain tile

2. Πλακάκια με Σχέδιο
Είναι τα πλακάκια που έχουν σχέδια σε ολόκληρη την επιφάνεια τους και χρησιμοποιούνται σαν διακοσμητικά στοιχεία μέσα στον χώρο ή κατά περίπτωση καλύπτουν και ολόκληρη την επιφάνεια του χώρου.
Τα συγκεκριμένα είδη πλακιδίων ονομάζονται και πλακάκια με παραδοσιακά σχέδια. Επιπλέων, λόγω του ότι είναι από τα πρώτα είδη πλακιδίων που εμφανίστηκαν, αποκαλούνται και πλακάκια retro ή πλακάκια vintage.


3. Ψηφίδα

Ψηφίδα ή Mosaic ονομάζεται ένα μικρό κεραμικό ή γυάλινο τεμάχιο συνήθως 1x1 εκατοστό, το οποίο χρησιμοποιείται για μια σύνθεση κολλημένο πάνω σε επιφάνεια από δίχτυ, ειδικό χαρτί ή πλέγμα. 
Ψηφίδα αποκαλείται καταχρηστικά  και το τετράγωνο συνήθως πλέγμα σε διάσταση 30x30, το οποίο έχει επάνω κολλημένα  τα μικρότερα κεραμικά ή γυάλινα κομματάκια.  Ανάμεσα στα κομματάκια παραμένει ένα κενό μερικών χιλιοστών το οποίο μετά την επικόλληση καλύπτεται με στόκο.

Οι ψηφίδες κολλιούνται μαζί με το πλέγμα. Χρησιμοποιούμε τις ψηφίδες σε χώρους όπου υπάρχουν καμπύλες και κλίσεις γιατί το πλέγμα  είναι εύκαμπτο, κόβεται εύκολα και ταιριάζει στην τοποθέτηση, οπότε δημιουργείται ενιαία επιφάνεια, χωρίς άσχημες ενώσεις και κοψίματα.


4. Πλακάκι - Ψηφίδα

Πλακάκι - Ψηφίδα ονομάζεται το πλακάκι του οποίου έχει "χωριστεί" η επιφάνειά του με τυπωμένες γραμμές σε μικρότερα κομμάτια, για να σχηματίσει οπτικά το σχέδιο ψηφίδας. 


5. Ντεκόρ 
Το décor είναι ένα μεμονωμένο πλακάκι από το φόντο στο οποίο έχει εκτυπωθεί ένα σχέδιο και τοποθετείται διάσπαρτα στον χώρο.


6. Λιστέλλο
Το Listello είναι κεραμικό μακρόστενο τεμάχιο διακοσμημένο με σχέδια, το οποίο τοποθετείται περιμετρικά ή κάθετα στον χώρο για λόγους διακόσμησης. Συνήθως η μεγαλύτερη διάσταση του λιστέλλο συμπίπτει με την μεγαλύτερη διάσταση του πλακιδίου κατά την τοποθέτηση, ώστε να συμπίπτουν οι αρμοί.


7. Τορέλλο 
To Torrelo είναι κεραμικό μακρόστενο διακοσμητικό στοιχείο, το οποίο έχει καμπύλη (κούρμπα) στην μια του πλευρά. Τοποθετείται πάνω από το λιστέλλο ή και μόνο του, στην κυρίως επιφάνεια των πλακιδίων.

8. Τάκος
Τετράγωνο ή πολυγωνικό διακοσμητικό κεραμικό στοιχείο, το οποίο τοποθετείται ανάμεσα στα πλακάκια, ένα παρά ένα ή σε γωνίες. Ανάλογα με την διάσταση του πλακιδίου και το σχέδιο τοποθέτησης του τάκου, προκύπτουν οι αναγκαίες αναλογίες στην ποσότητα, οι οποίες ορίζονται από το εργοστάσιο.







Διαχωρισμός Πλακιδίων ανάλογα με τον τρόπο Παραγωγής 


1. Ποια πλακάκια ονομάζονται "Πλακάκια XL" 
Ονομάζονται τα μεγάλου μεγέθους πλακάκια 60x120, 120x240 , 160x320. Ονομάζονται επίσης και "XL πλακάκια" ή "XL FORMAT".


2. Ποια πλακάκια ονομάζονται "Πλακάκια Retticicato"
Πλακάκια Retticiato oνομάζονται τα πλακάκια που οι πλευρές τους έχουν κοπεί με laser και τοποθετούνται χωρίς αρμό ανάμεσα τους, αλλά με περιμετρικό αρμό γύρω στον χώρο.


3. Ποια πλακάκια αποκαλούνται "Gres Porcellanato"
Gres Porcellanato oνομάζονται τα πλακάκια που έχουν πολύ πυκνή και συμπαγή μάζα. Είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των αρχικών βασικών υλικών παραγωγής, τα οποία είναι, ειδικά χώματα, με επιπλέον πρόσθετα ενισχυτικά συστατικά, τα οποία σε συνδυασμό με το ψήσιμο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες εξασφαλίζουν την παραγωγή πλακιδίων με απεριόριστη αντοχή στην χρήση ακόμα και στον παγετό.







Αφού αναλύσαμε παραπάνω τις βασικές ορολογίες των πλακιδίων πάμε να αναλύσουμε βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή πλακιδίων. 


1. Το χρώμα στα πλακάκια δαπέδου 
Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την επιλογή των χρωμάτων ώστε αυτά να είναι ομοιόμορφα και αρμονικά τόσο μεταξύ τους όσο και με τα έπιπλα και τις κατασκευές της υπόλοιπης κατοικίας. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν ότι, τα πλακάκια δαπέδου αντέχουν αρκετά χρόνια οπότε, θα ήταν ασφαλές να επιλέξετε πιο ουδέτερα χρώματα τα οποία θα είναι λειτουργικά και σε μια επερχόμενη ανακαίνιση. 
Όσο πιο σκούρο και γυαλιστερό είναι ένα πλακάκι τόσο περισσότερο φαίνεται η σκόνη πάνω του. Για να επιλέξετε την κατάλληλη απόχρωση θα πρέπει να γνωρίζεται ότι το φυσικό φως που μπαίνει στο δωμάτιο, παίζει σημαντικό ρόλο. Τα ανοιχτόχρωμα πλακάκια αντανακλούν περισσότερο φως από τα σκούρα, επομένως σε έναν χώρο με άπλετο φυσικό φως τα πλακάκια που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι σε πιο σκούρες αποχρώσεις ώστε να αποφύγετε την υπερβολική αντανάκλαση. 


2. Το σχέδιο και το μέγεθος των πλακιδίων
Όπως αναλύσαμε και στην ορολογία των πλακιδίων παραπάνω, τα πλακάκια τοποθεντούνται με διάφορους τρόπους. Καλό θα ήταν να σχεδιάσετε τα δωμάτια σας πριν την επιλογή των πλακιδίων ώστε να επιλέξετε ανάλογα τις απαιτήσεις τους τα καλύτερα πλακάκια για τον κάθε χώρο.  

Extra Hint: 

Το μέγεθος του πλακιδίου καθορίζει πόσες γραμμές θα θα φαίνονται στο πάτωμα σας. Όσο λιγότερες είναι οι γρμμές τόσο μεγαλύερο φαίνεται ένα δωμάτιο. 


3. Υλικό
Κεραμικό ή πορσελάνινο; Λόγω της πυκνότητάς τους τα πορσελάνινα πλακάκια είναι πιο δυνατά από τα κεραμικά. Αυτή η ιδιότητα, τα καθιστά κατάλληλ αγια εξωτερικούς χώρους με υγρασία. 

Extra Hint: 
Ο ποιό σημαντικός παράγωντας στην επιλογή του υλικού των πλακιδίων είναι η κίνηση που έχει ο χώρος που θα τοποθετηθεί. Στο καθιστικό και στο σαλόνι καλό θα ήταν να προτιμήσετε τα πορσελάνινα, ενώ σε χώρους μικρότερης χρήσης τα κεραμικά. 



Στην συλλογή μας θα βρείτε τα κατάλληλα Πλακάκια για οποιοδήποτε Project εχετε στο μυαλό σας. Διαθέτουμε μια ευρεία γκάμα κάθε είδους πλακιδίων για κάθε χώρο και χρήση. Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό μας είναι πάντα διαθέσιμο να σας καθοδηγήσει και να σας βοηθήσει να καταλήξετε στην καλύτερη επιλογή πλακιδίων για την κατοικία ή τον χώρο εργασίας σας. 



Δείτε όλη την συλλογή πλακιδίων εδώ: ΠΛΑΚΑΚΙΑ